Benjamin Messinger – vill utveckla tekniken inom fastighetsbranschen

Benjamin Messinger har en gedigen erfarenhet som teknisk konsult inom EL där han efter sin examen som ingenjör inom elkraft hunnit med allt från arbetet som konstruktör till roller som uppdragsledare, gruppchef och projektledare. Med sitt gedigna CV är han en stor tillgång på TFIP.

 

Benjamin har varit en del av team TFIP sedan hösten 2019 och vi bad honom berätta om sitt uppdrag på TFIP.

Vad fick dig att välja att bli en del av Team TFIP?
Jag var nyfiken på att prova något nytt. Och det här är en värld jag inte varit del av tidigare. Dels för att TFIP är nytänkande och nyskapande – det finns ett innovativt framtidstänk, dels arbetar vi med unika projekt inom infrastruktur som gör avtryck. Sedan är det spännande med de verktyg vi använder, vi har ett VR-rum, vi arbetar i 3D och vi kan visuellt se i modellen hur det vi bygger kommer se ut i framtiden.

Du är med och driver TFIPs nya affärsområde, vill du berätta om det?
Vi utvecklar affärsområdet fastighet. Vi är flera i företaget som har lång erfarenhet av att jobba mot fastighetsbranschen, och med TFIPs stora erfarenhet av tekniska installationer och moderna arbetsmetoder så ville vi slå samman våra kompetenser och ta oss in på fastighetssidan. Fastigheter är otroligt spännande, det finns så många tekniska lösningar som inte nyttjas till fullo idag, på TFIP besitter vi den kunskapen och vi kan applicera den på projekt inom fastighet.  Vi arbetar aldrig med standardlösningar och vi är i framkant rent tekniskt. Drömbilden är att vi är med i tidiga skeden som sakkunniga i detaljplanen, och sedan vara med och ta fram underlag för en hel stadsdel och detaljprojektera den. Vara med från början till slut helt enkelt och vara delaktiga i hela kedjan från de första idéerna till uppföljning av genomförda projekt.

Fastigheter är otroligt spännande, det finns så många tekniska lösningar som inte nyttjas till fullo idag, på TFIP besitter vi den kunskapen och vi kan applicera den på projekt inom fastighet.

Din roll på TFIP har förändrats under den här tiden, jag vet att du har varit med och påverkat och driver en del frågor här på företaget, vill du berätta mer om det?
Jag anställdes som senior projektör som bland annat skulle vara bollplank och mentor för juniora projektörer. Men väldigt snabbt hamnade jag på marknadssidan på grund av min bakgrund och mitt engagemang. Jag uppskattar att TFIP och cheferna inte var fyrkantiga och behöll mig som projektör enbart, utan man nyttjar min fulla potential. Det är utmärkande för TFIP – Vi är inte rädda för att förändra och organisera om oss för att nyttja medarbetares kompetens och potential. Och det är så vi gör i projekten också. Vi handplockar individer med kompetens som gör att vi får en grupp som vågar tänka nytt och har kunskap för att leverera de smartaste och mest effektiva lösning.

Vad är skillnaden att arbeta på TFIP mot dina tidigare uppdrag?
Jag är van vid att arbeta i mindre projekt med kortare leveransdatum, stramare budget i projektering och där projekten löper över några månader bara. De uppdrag TFIP har löper över fem-tio år och vi har ett större perspektiv.  Och komplexiteten – det är många kravställare och unika anläggningar vilket gör att det är mycket att tänka på.

Berätta mer om din bakgrund?
Jag utbildade mig till ingenjör inom elkraft på Oslo Ingeniørhøgskole, Jag hamnade i Sverige på grund av kärleken, och fick mitt första jobb efter examen här. Jag började på ett elentreprenörsföretag på kalkylavdelning. Men med enbart teoretisk bakgrund utan praktisk erfarenhet så var det svårt. Men jag fick möjlighet att jobba som montör på fastighetssidan och lära mig om praktisk elinstallation, jag var till exempel delaktig i bygget av stora ICA Maxi i Mölndal. Där lärde jag mig installationsteknik som jag har haft nytta av i hela mitt yrkesliv, praktisk erfarenhet gav mig ökad kunskap i hur jag ska beräkna och arbeta som projektör. Efter det var jag tillbaka på kalkylavdelning och då hade jag med mig kunskap som gjorde att jag kunde skapa bättre kalkyler. Sedan dess har jag arbetat som konsult och haft många olika roller och arbetat inom de flesta sektorer; jag har arbetat inom bilindustrin, projekterat bostadsrättsföreningar, varit projektör på Landvetter flygplats, jag har projekterat kontorslösningar och vårdcentraler, läkemedelsfabrik i USA, kontor och fabrik åt Aztrazeneca, Kommunala anläggningar som idrottshallar, Mölndals stadsbibliotek, skolor och förskolor för att nämna några. Jag har även arbetat på beställarsidan, till exempel skrivit ramhandlingar för kommuner och varit med vid anbudsöppningar och värderingar av det.

Vilken intressant bakgrund du har, med den erfarenheten du besitter, vad anser du är din främsta styrka i din yrkesroll?
Jag har lång erfarenhet som du säger, jag har arbetat som konsult i över 25 år och varit med på en mängd projekt, den erfarenheten kan jag dela med mig av. Jag kan lära upp våra yngre medarbetare och jag kan tillföra kompetens i de projekt jag arbetar med. Jag upplever också att det är en styrka att jag är kommunikativ. Jag gillar raka besked. Och jag är bra på att ge positiv feedback! Jag gillar själv att få en klapp på axeln när jag gör något bra, då är det självklart för mig att ge det till andra.

Jag är stolt över att vi tog tillfället i akt att bygga starkare strukturer. 

Slutligen Benjamin, vad gillar du mest med TFIP?
Det är en lösningsorienterad verksamhet som vill framåt, som är kreativ.
Av och till måste man fatta tunga beslut när man driver ett företag.  TFIP fick fatta tunga beslut under våren, likt många andra företag. Vi fick säga upp personal men visade omsorg om de som sades upp med fina avtackningar. Några har vi redan kunnat återanställa. Det uppskattar jag. Det finns en omtänksamhet och respekt om varandra.
När Corona-krisen var som värst i våras och det stod still i flera projekten valde ledningen att satsa på interna projekt som till exempel kvalitetsledningssystem och projekteringshandbok. Vi ställde om direkt och började arbeta med interna projekt som kommer gynna oss på lång sikt och som vi inte riktigt hunnit med innan. Tiden nyttjades smart och det fanns en plan för hur vi ska agera. Det har varit tufft, men det vi skapat i våra interna projekt kommer gynna oss på andra sidan Corona. Jag är stolt över att vi tog tillfället i akt att bygga starkare strukturer.

Tack Benjamin Messinger för intervjun!

Julia Strandberg

September 2020

Fler berättelser

Benjamin Messinger – vill utveckla tekniken inom fastighetsbranschen

Benjamin Messinger har en gedigen erfarenhet som teknisk konsult inom EL där han…

Tomas van Zalingen

Möt Tomas van Zalingen, Koncernchef och grundare av TFIP. Han vill förändra branschen…

Jesper Hagström, Projektingenjör på TFIP

Jesper började på TFIP direkt efter sin utbildning. Vi frågade honom om hans…

Anna Fred – Första året på TFIP

Anna Fred har arbetat på TFIP i drygt ett år och vi bad…

Louise Engman

Louise är regionchef på TFIPs kontor i Falun. Då Louise är chef i…

Möt Jennifer som brinner för teknikutveckling

Jennifer Amrot Pour är en av TFIPs delprojektledare, hon är dels en av drivkrafterna…

Möt Linnea – ingenjören med många bollar i luften

Linnea Zakrisson tog examen som civilingenjör inom Samhällsbyggnad på KTH för ett år…

Fredrik Mattsson

Fredrik började på TFIP under tiden han pluggade på Chalmers. Han har skrivit…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig