Möt Linnea – ingenjören med många bollar i luften

Linnea Zakrisson tog examen som civilingenjör inom Samhällsbyggnad på KTH för ett år sedan. Sedan dess har hon arbetet på TFIPs kontor i Stockholm. Linnea har en bred roll i projekten och arbetar med flera interna projekt.

 

Berätta – om din roll, vad gör du på TFIP?

Jag har fått möjlighet att ha en delad roll som projektingenjör/projektör.
Som projektingenjör har jag en mer administrativ roll med ett helikopterperspektiv och där är det fokus på helhetstänk. Jag stöttar projektledningen där jag tar fram och sammanställer underlag och annan dokumentation som projektledaren kan behöva. Vid leveranser ser jag till att alla underlag är granskade, att egenkontroller är genomförda och så vidare. Sedan är det ekonomi och budgetuppföljning veckovis och månadsvis. Rollen som projektingenjör handlar mycket om kommunikation mellan projektledning och projektorganisationen, där jag exempelvis förmedlar information om hur leveransen går till, hur granskning ska genomföras, om det har inkommit material från kund som ska förmedlas och så vidare.

Som projektör är jag mer involverad i tekniken och fokuserad på styr och övervakning som är min disciplin. Just projektering av styr och övervakning övervakar andra tekniska system vilket kräver samarbete med andra discipliner för att det ska funka, och det innebär att jag måste få information från de andra disciplinerna kring funktionen i deras system.

Så mitt jobb är väldigt varierande, och det trivs jag med. Jag är engagerad som person och tycker om att utvecklas, och det gör jag verkligen på TFIP.

Du är delaktig i arbetet med TFIPs kvalitetsledningssystem, vill du berätta mer om det?

Ja precis. Jag blev erbjuden att vara med i ett internt projekt där vi skapar TFIPs kvalitetsledningssystem med mål att bli ISO-certifierade nästa år. Jag och några kollegor fick möjlighet att gå en kurs i grunderna i kvalitetsledning enligt ISO 9001:2015 och det underlättar i arbetet med kvalitetsledningssystemet. Nu är vi ett team från de olika kontoren som samarbetar med en extern konsult som hjälper oss i arbetet.

Jag är engagerad som person och tycker om att utvecklas, och det gör jag verkligen på TFIP.

Vad gjorde att du fick den möjligheten tror du?

I höstas var vi ett gäng projektingenjörer som var väldigt drivna. Vi arbetade med fokus på hur vi kan effektivisera arbetsmetoder. Vi diskuterade hur vi kunde skapa redundans – Vi insåg att vi projektingenjörer behövde ett gemensamt sätt att jobba på, trots att vi jobbar i olika projekt. Vi började samarbeta mer för att hjälpa varandra och dra lärdom från de olika projekten. Vi hade ledningen i ryggen och drev på arbetet med att standardisera. I samma veva beslutades det att vi skulle arbeta fram vårt nya kvalitetsledningssystem och det var nästa steg på det vi som projektingenjörer hade påbörjat. Därmed blev det naturligt att bli en del av teamet som arbetar med kvalitetsledningssystemet.

Vad fick dig att välja TFIP?

Den tekniska biten är en väldigt viktig del, att TFIP har intressanta projekt som är givande att jobba med. Jag bryr mig om hållbarhet och då är det givande att vi arbetar med projekt som främjar ett hållbart transportsätt. Jag tog examen för drygt ett år sedan som civilingenjör på samhällsbyggnadsprogrammet på KTH. Jag har en master i stadsplanering. Så min utbildning hade mer fokus på mjuka värden när det kommer till stadsplanering.  TFIP är mer tekniskt inriktade, men jag är glad att jag valde det. Jag jobbade extra på TFIP under tiden jag pluggade, och jag tyckte att det var väldigt kul att det är så tekniktungt, framförallt komplexiteteten och problemlösningen. Infrastruktur som vi jobbar med är förutsättning för så mycket annat. Vi utformar något som är tänk att stå och hålla väldigt länge, och det är roligt. Är man tekniskt intresserad är det kul att klura på att hitta tekniska lösningar. Jag har alltid varit tekniskt intresserad och tyckt det är intressant hur man utformar miljöer i samhället.

Vilka utmaningar ser du som ny i branschen och som nyexad?

Jag kan uppleva att det är frustrerande att jag inte har tillräckligt med kunskap. På utbildningen lärde vi oss om tekniken, men på en mer övergripande nivå. Man får inte med den detaljkunskap som krävs i arbetslivet men det ger också en drivkraft att vilja lära sig mer, att förstå. Nu frågar jag när jag inte förstår. Jag har kunniga kollegor som är villiga at dela sin kunskap.

Även om jag gillar att ha en varierande roll, så är det ibland för många bollar i luften samtidigt. Det är en utmaning att hålla fokus och vara effektiv eller veta vad jag ska lägga min tid på. Men jag tror det är viktigt att acceptera att det är så, vissa saker måste man prioritera och då måste man samtidigt lära sig vilka uppgifter man kan prioritera ned.

Vad skulle du ge för råd till de som kommer ut på arbetsmarknaden idag?

Få inte panik när du känner att du inte kan- du ska inte kunna detaljer efter utbildningen. Men man lär sig samtidigt väldigt fort. Och det finns så otroligt många roliga områden att arbeta inom!

Tack Linnea för en intressant intervju!

Julia Strandberg
september 2020

Fler berättelser

Benjamin Messinger – vill utveckla tekniken inom fastighetsbranschen

Benjamin Messinger har en gedigen erfarenhet som teknisk konsult inom EL där han…

Tomas van Zalingen

Möt Tomas van Zalingen, Koncernchef och grundare av TFIP. Han vill förändra branschen…

Jesper Hagström, Projektingenjör på TFIP

Jesper började på TFIP direkt efter sin utbildning. Vi frågade honom om hans…

Anna Fred – Första året på TFIP

Anna Fred har arbetat på TFIP i drygt ett år och vi bad…

Louise Engman

Louise är regionchef på TFIPs kontor i Falun. Då Louise är chef i…

Möt Jennifer som brinner för teknikutveckling

Jennifer Amrot Pour är en av TFIPs delprojektledare, hon är dels en av drivkrafterna…

Möt Linnea – ingenjören med många bollar i luften

Linnea Zakrisson tog examen som civilingenjör inom Samhällsbyggnad på KTH för ett år…

Fredrik Mattsson

Fredrik började på TFIP under tiden han pluggade på Chalmers. Han har skrivit…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig