Anna Fred – Första året på TFIP

Anna Fred har arbetat på TFIP i drygt ett år och vi bad henne berätta om hennes första år på TFIP. Anna arbetar som 3DBIM konstruktör och arbetar med flera spännande projekt, som hon berättar om här.

 

Berätta om hur du först kom i kontakt med TFIP?
Jag är väldigt ny i den här branschen! Mitt första möte med TFIP var på ett studiebesök med min klass, och det var ett så bra studiebesök. Det var lärorikt – så professionellt och intressant! Vi fick en bra inblick i hur det är att jobba med BIM och infrastruktur. Det var bra arrangerat och kontoret var så fint. Jag blev imponerad av både kompetens och arbetsplatsen som sådan. Det var då jag fick upp ögonen för företaget. Sedan hade jag praktik på ett annat företag, och min chef där hade kontakt med Tomas och Johan  (koncernchef och regionchef på TFIP) och förslog att jag skulle söka en tjänst på TFIP. Sen blev det intervjuer – Johan ringde upp och ville träffas. Jag klev in genom dörrarna och det kändes så positivt även den här gången. Jag blev erbjuden en roll på en gång och det kändes jättekul men samtidigt – jag måste ju hem och fundera lite. När vi pratade igenom det hemma så var det självklart att jag skulle tacka ja!

Du nämnde ett studiebesök – vad läste du för utbildning?
Jag har läste en YH- utbildning i Kungsbacka: Byggprojektör CAD/BIM.
YH är en jättebra utbildningsform, framförallt för att man är ute mycket på företag. Det är i verkligheten och på plats som du verkligen lär dig och förstår hur det fungerar. Första året på utbildningen fick vi testa på program/verktyg och lära oss dem. Andra året var främst praktik och det är ett så bra sätt att knyta kontakter. Företag får möjlighet att testa en person, se om den passar i företaget och lära upp personen. Och som student får du testa olika företag och se vad som passar just dig. Jag testade bland annat att vara på en arkitektbyrå, de jobbar med samma verktyg, men med helt annat fokus och det var lärorikt att se hur det skiljer sig åt.

Hur blev du intresserad av just den utbildningen?
Jag tror det handlar om kreativitet, jag tycker om att skapa. Jag har tidigare arbetat inom skola/förskola. Jag fastnade där efter gymnasiet och blev kvar där. Jag har tidigare läst en CAD-utbildning och tyckte det var jättespännande. Men så kom barn och livet emellan. Men sen, när det verkligen blev dags att byta bana så kändes utbildningen jag valde helt rätt. Det är det jag vill jobba med och det är framtiden. Alltså, jag insåg att det var ett framtidsyrke och det kändes aktuellt.

Hur är det att jobba på TFIP, och hur har första tiden efter utbildningen varit?
Jag har jobbat ganska exakt ett år på TFIP nu. Första tiden hamnade jag i ett projekt som var ganska lugnt. Vi hade mycket att göra, men det var inte jättestressigt med tuffa deadlines. Vi hade ett nära samarbete med uppdragsgivaren vilket gjorde att jag hann komma in i arbetsuppgiften och förstå hur allt funkade. Jag fick också arbeta nära en senior medarbetare och fick följa med honom på möten, vara på plats på projektkontoret och lära mig alla uppgifter. Det var så värdefullt att få ett så kunnigt och bra bollplank. Han lärde mig väldigt mycket om projekt och processer. Nu arbetar jag inte i det projektet längre, och har en annan senior mentor, eller vad vi ska kalla det.  Nu jobbar jag mer med belysning. Och min mentor sitter på senior kunskap på hur det ska göras, varför det ska göras på ett visst sätt och hon lär mig om regelverket. Så överför jag hennes vetande och kunskap till modellen. Ingen av mina seniora mentorer arbetar i 3D-modeller men en fördel med TFIP är att vi är så många som arbetar med 3D, det finns alltid någon att fråga och alla är hjälpsamma. Man får hjälp av andra i samma projekt, eller någon av de andra som jobbar med BIM. Även om vi inte jobbar i samma projekt så är det samma problem och samma funderingar som dyker upp.

Och sedan kom våren 2020 och förändrade allt?
När corona och allt annat hände så var det osäkert, det var förändringar i projekten. En del projekt stannade av eller drog ned tempot. Jag fick nya projekt och nya arbetsuppgifter. Det tar tid att sätta sig in i nya projekt, men jag tycket ändå att det funkade bra. Än en gång – det finns alltid någon man kan fråga och få tips ifrån. Det är lätt att ta sig vidare då vi jobbar nära varandra. Med allt som har hänt har det varit turbulent och många tankar och funderingar. Det har varit skönt att jobbet har varit som vanligt i allt det oroliga.

Du återkommer till lärande – berätta mer om det?
Jag tycker att TFIP är en lärande organisation där man alltid får stöd och svar på sina frågor. Ibland är det svårt att veta vem man ska fråga, men vi hjälps åt mycket och utvecklar arbetet gemensamt. Jag lär mig fortfarande jättemycket; om projekten, om processer och metoder. Jag stöter ständigt på nya uppgifter som ska lösas och jag får ständigt utmana mig själv. Vi jobbar i Revit, där fortsätter jag lära dig mer hela tiden. Och jag ser fram emot att bli bättre på att hantera verktyget och alla funktioner.

Vad gör du en dag på jobbet?
Jag har tre olika roller i tre olika projekt, så det är väldigt varierat! Jag arbetar mest med ett stort och spännande projekt, E02 som är station centralen i västlänken. Där är mitt område belysning. Det innebär att jag gör allt från att rita installation, göra beräkningar, till att ta fram ritningar. Det är jättekul! I ett annat projekt har jag en mer samordnande roll – jag samlar ihop dokument och levererar det vi ska lämna till beställaren. I det tredje projektet tar jag fram och ändrar i ritningarsamrt ser till att databasen med all samlad information om alla objekt är korrekt och uppdaterad

Vad är mest givande och utmanande i din roll?
Igen, jag lär mig ju hela tiden och det är otroligt givande! Men om jag ska säga en specifik sak så är det Revit, det är ett så kul verktyg att jobba i.
När det kommer till utmaningar så är det att jag fortfarande är ny och har mycket att lära. Inför deadline är det tidspress och det ska levereras snabbt. Den tidspressen är tufft och det viktigt att lära sig att hantera det och förstå prioriteringar. Och även när vi har tajta deadlines, att hinna med balans mellan privatliv och arbetsliv. Då är stödet av kollegor otroligt viktigt. Att vi hjälps åt och stöttar varandra.

Om du ska blicka framåt – vad vill du göra då?
Så svår fråga, det är så mycket som är kul i det jag gör. Men jag har fått testa på arbetet med BIM-samordning och det är spännande. På sikt vill jag gärna lära mig mer om det. Helhetssynen i projektet ser jag som nästa steg, men det är en lång process innan jag är där. Det finns fortfarande mycket att lära och utvecklas där jag är. Jag får nya utmaningar hela tiden, och jag känner aldrig att jag står still. Sedan är det inspirerande att se kollegor som har getts möjlighet till en otrolig karriärutveckling, att se att den möjligheten finns. Levererar man i sin roll och är tydlig med vad man vill så ges man otroliga möjligheter på TFIP!

Tack Anna Fred för en givande Intervju!

Julia Strandberg
september 2020

Fler berättelser

Benjamin Messinger – vill utveckla tekniken inom fastighetsbranschen

Benjamin Messinger har en gedigen erfarenhet som teknisk konsult inom EL där han…

Tomas van Zalingen

Möt Tomas van Zalingen, Koncernchef och grundare av TFIP. Han vill förändra branschen…

Jesper Hagström, Projektingenjör på TFIP

Jesper började på TFIP direkt efter sin utbildning. Vi frågade honom om hans…

Anna Fred – Första året på TFIP

Anna Fred har arbetat på TFIP i drygt ett år och vi bad…

Louise Engman

Louise är regionchef på TFIPs kontor i Falun. Då Louise är chef i…

Möt Jennifer som brinner för teknikutveckling

Jennifer Amrot Pour är en av TFIPs delprojektledare, hon är dels en av drivkrafterna…

Möt Linnea – ingenjören med många bollar i luften

Linnea Zakrisson tog examen som civilingenjör inom Samhällsbyggnad på KTH för ett år…

Fredrik Mattsson

Fredrik började på TFIP under tiden han pluggade på Chalmers. Han har skrivit…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig