Louise Engman

Louise är regionchef på TFIPs kontor i Falun. Då Louise är chef i en mansdominerad bransch ställde vi frågor om hennes syn på karriär och jämställdhet.

Berätta om din resa, hur hamnade du på TFIP? 
Jag är civilingenjör från Luleå tekniska universitet som efter examen 2008 flyttade till Schweiz. Efter 2 barn och 3 olika jobb inom Forskning/utveckling samt projektledning kom jag  2016 i kontakt med TFIP genom gemensamma projekt på mitt dåvarande jobb. Samarbete inom projekten fortsatte under åren och när jag och min  man började söka möjligheter för att kunna flytta hem till Sverige igen, så fanns TFIP där som en attraktiv möjlig arbetsgivare.

Vad är det absolut bästa med att arbeta på TFIP? 
TFIP har ett driv och en passion inbyggt i sin organisation. En sån där positiv energi som man gärna vill vara en del av. Jag uppskattar att TFIP arbetar aktivt med jämställdhet och det faktum att man ska kunna utvecklas yrkesmässigt samtidigt som man får vara människa med familj, fritid etc.

Att ha kul på jobbet hjälper dig framåt, stanna inte på en arbetsplats om du inte trivs till hundra eller har kul med kollegor och arbetsuppgifter

 Vad är din främsta motivationsfaktor både hos TFIP och generellt för din karriär? 
Att få åstadkomma något, skapa. Oavsett om det är något fysiskt eller att kunna skapa möjligheter för mig själv och andra människor att utvecklas. Då TFIP är en organisation som växer snabbt och kontoret i Falun är nystartat, så handlar det både om att skapa en miljö och kultur att trivas i, och skapa nya kontakter och påbörja nya projekt.

När vi pratar karriär och utveckling, hur tänker du för att lyckas med att nå dina karriärsmål? 
Man måste lyssna på sig själv. Det är lätt att dras med i grupptryck eller sociala medier och tro att man vill något som många andra människor vill utvecklingsmässigt eller karriärmässigt. Lyssna inåt och lär dig vad du själv triggas och motiveras av. Att hitta ett företag där man trivs och kan nå sin fulla potential är väldigt viktigt. På TFIP ges man möjlighet att växa, visar man bara vilja så får man ledningens fulla förtroende, och för mig är det viktigt för att växa. Jag vill ha möjlighet att gå framåt i min karriär inom företaget.

Har du några exempel på lärdomar du tagit med dig under din karriär du skulle vilja dela med dig av? 
Det är i dom riktigt hårda motgångarna man utvecklas och bli starkare. Jag fick båda våra barn i Schweiz, där man är långt efter Sverige i jämställdhetsfrågor. Att aktivt, både inför kvinnor och män i alla åldrar, behöva försvara min rätt att få arbeta och fortsätta min karriär som ingenjör och projektledare med ambitioner, trots småbarn, det gjorde mig ödmjuk och ledsen, tacksam och förbannad . Jag var tacksam emot dom som gav mig chansen och möjligheten att alls få arbeta igen. Jag var förbannad över att jag ens behövde vara tacksam. Och jag blev stark. Det har jag stor nytta av idag.

Har du några goda råd till andra ingenjörskvinnor? 

Du duger. Förmodligen duger du alldeles fruktansvärt mycket och det räcker, så ha kul på jobbet och kör bara! Att ha kul på jobbet hjälper dig framåt, stanna inte på en arbetsplats om du inte trivs till hundra eller har kul med kollegor och arbetsuppgifter. Och ett råd jag själv har fått av en duktig karriärkvinna:  ”Du hinner jobba. Du kommer hinna jobba så mycket mer än vad du kan föreställa dig innan det är dags att pensioneras. Så gör annat också” Jag försöker verkligen följa dom råden själv också.

Vi arbetar i en mansdominerad bransch och på TFIP arbetar vi för mer jämställdhet i ingenjörsyrket – vad är din syn på det?

Vi måste börja med oss själva och inte reproducera en förlegad bild av yrket, utan aktivt jobba för att ändra normbilden av vad en viss yrkeskategori består av. Varje företag måste vara noga i sina val av bilder, hur man uttrycker sig och så vidare för att fler tjejer ska känna sig lockade att plugga till ingenjörer. Generellt behöver vi vara mer inkluderande, prata aktivt med barn och vuxna om människors like värde och utmana dina egna rädslor inför saker som känns främmande och annorlunda. Gör vi så, kan vi kanske till slut äntligen bli av med en del oerhört underliga tankesätt, som t.ex. att människor ska värderas olika i sitt arbete utefter parametrar som inte alls har någon inverkan på arbetet.

Fler berättelser

Benjamin Messinger – vill utveckla tekniken inom fastighetsbranschen

Benjamin Messinger har en gedigen erfarenhet som teknisk konsult inom EL där han…

Tomas van Zalingen

Möt Tomas van Zalingen, Koncernchef och grundare av TFIP. Han vill förändra branschen…

Jesper Hagström, Projektingenjör på TFIP

Jesper började på TFIP direkt efter sin utbildning. Vi frågade honom om hans…

Anna Fred – Första året på TFIP

Anna Fred har arbetat på TFIP i drygt ett år och vi bad…

Louise Engman

Louise är regionchef på TFIPs kontor i Falun. Då Louise är chef i…

Möt Jennifer som brinner för teknikutveckling

Jennifer Amrot Pour är en av TFIPs delprojektledare, hon är dels en av drivkrafterna…

Möt Linnea – ingenjören med många bollar i luften

Linnea Zakrisson tog examen som civilingenjör inom Samhällsbyggnad på KTH för ett år…

Fredrik Mattsson

Fredrik började på TFIP under tiden han pluggade på Chalmers. Han har skrivit…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig