Möt Erika Lindgren – nominerad till Årets Kraftkvinna 2020

Erika Lindgren, delägare och chef över EL-avdelningen på TFIP i Göteborg är nominerad till Årets kraftkvinna 2020. Priset, som initierats av organisationen Kraftkvinnorna, har instiftats för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn och för att bredda rekryteringsbasen och attrahera fler till branschen.

 

Årets Kraftkvinna tilldelas årligen en kvinna i energisektorn som dels imponerar med sin kompetens och dels aktivt arbetar med jämställdhetsfrågor för att attrahera fler kvinnor till branschen. Eftersom jämställdhet är en strategiskt viktig fråga för oss på TFIP, är vi såklart extremt stolta över att Erika är nominerad till en så hedrande titel.

Grattis Erika, hur känns det att vara nominerad till årets kraftkvinna? 
Först blev jag förvånad, och väldigt glad givetvis. Det är en ära att vara nominerad!

Jag vill dela med mig av min erfarenhet, visa vilka karriärvägar som finns och att det är en givande bransch att arbeta inom där kvinnor kan och ska ta plats.

Varför anser du att jämställdhet är viktigt?
Det borde vara självklart kan jag tycka. Inga kvinnor ska uppleva att de får sämre förutsättningar eller sämre gehör för sina idéer, som kvinna ska det vara självklart att ta plats och ha en tydlig åsikt. Kvinnor ska ha lika stor rätt och möjlighet att fatta avgörande beslut i frågor som rör hela samhället och på individnivå.
Jämställdhet handlar också om att stärka kvinnors roll i typiskt manligt kodade yrken som till exempel ingenjörsrollen där jag är verksam. Jag som kvinnlig chef hoppas kunna bana vägen för andra kvinnor och visa att vi kan om vi vill.

Hur ser det ut i EL-branschen idag? 
Energibranschen är mer jämställd än många andra branscher, och det ska vi vara stolta över! Men vi ska inte vara nöjda – det är alltid en utmaning att bli ännu bättre. Energiföretagen skrev tidigare i år att Företag i el- och energibranschen är generellt attraktiva och jämställda arbetsgivare med trygga anställningar, låga sjuktal och lika möjligheter vad gäller chefskap och löner för män och kvinnor. Men det gäller att fortsätta vara på tårna och jobba för att det ska fortsätta vara så.

Och hur gör man det tror du? 
För det första måste man nå ut tidigt med budskapet att kvinnor behövs i branschen, där gör flera organisationer ett bra arbete med att prata om teknikyrket i skolor för att få fler tjejer att satsa på området. Det är en innovativ bransch där mycket händer just nu. Det finns möjlighet att göra skillnad när det kommer till klimatfrågan exempelvis. Det är en viktig faktor när det kommer till att locka unga kvinnor till branschen.
För det andra måste vi fortsätta se till att löner är jämställda.
Slutligen handlar det nog om att se exempel och höra om andra kvinnor i branschen. Jag vill dela med mig av min erfarenhet, visa vilka karriärvägar som finns och att det är en givande bransch att arbeta inom där kvinnor kan och ska ta plats. Om jag tar ledningen tar några efter mig, sedan kan andra ta efter dem och så kan vi på så sätt fortsätta lyfta varandra och hålla varandra om ryggen. Då stärker vi vår position och banar vägen för dem som kommer efter. Jag är villig och har kraft att ta fighten och därmed skapa utrymme för fler.

Läs mer om EL-branschen och arbetet med jämställdhet här

Tack Erika för att du tog dig tid för intervjun! 
Julia Strandberg 201027

Fler nyheter

IT-företaget Infracontrol blir en del av Sitowise

Det nordiska specialistföretaget inom infrastruktur, byggbranschen och digitala lösningar, Sitowise, har förvärvat det svenska IT-företaget…

Sitowise ökar sina marknadsandelar på den svenska marknaden

Sitowise har stärkt sin position ytterligare på den svenska marknaden. Från och med 1 februari…

Marieholmstunneln och kommande renovering av Tingstadstunneln

Marieholmstunneln är en del av det västsvenska paketet och har nu öppnat för trafik. Den…

TFIP ansluter sig till finska Sitowise-koncernen

Vi har glädjen att meddela att TFIP från och med 1 december som helägt dotterbolag…

Möt Erika Lindgren – nominerad till Årets Kraftkvinna 2020

Erika Lindgren, delägare och chef över EL-avdelningen på TFIP i Göteborg är nominerad till Årets…

TFIP & förbifart Stockholm

TFIP är delaktiga i fler projekt förbifart Stockholm, som är Sveriges störta infrastrukturprojekt. Det består…

TFIP utvecklar affärsområdet mot fastighet

TFIP har valt att utveckla affärsområdet mot fastighet ytterligare. Fastighetsbranschen börjar mer och mer nyttja…

Benjamin Messinger leder TFIPs satsning på fastighetsbranschen

Möt Benjamin Messinger, senior projektör på TFIP som leder vår satsning på fastighetsbranschen. Med sin…

TFIP expanderar på den norska marknaden

TFIP har länge haft som mål att expandera gentemot den norska marknaden och nu kan…

TFIPs koncernchef om satsningen i Norge

  TFIPs första projekt i Norge är en vägtunnel, och vi har fler projekt som…

Glad sommar!

TFIP stänger för semester och ledighet vecka 29-31. Vi är tillbaka igen måndag den 3…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig