Vi kan inte stå tysta och vänta på en förändring

Vi driver den här kampanjen för att ruska om branschen och för att vi inte längre kan stå tysta och vänta på en förändring. Vi driver ”Det dolda glastaket” för att göra det vi kan för att göra ingenjörsyrket mer jämställt och släppa fram alla kompetenta kvinnor som finns därute. Om vi ska skapa ett framtida samhälle där jämställdhet är en självklarhet måste vi gemensamt göra något idag.

 

Det pågår flera projekt och kampanjer för att öka teknikintresset bland tjejer och unga kvinnor, flera universitet driver kampanjer för att få fler kvinnor att söka till tekniska utbildningar. Men vi ser att branschen inte tar vid och gör teknikyrken tilltalande för både män och kvinnor.  Många företag anser att det bör ske en förändring och att fler kvinnor behövs inom ingenjörsyrket, men man ser inte över strukturer och kulturer som gör att kvinnor inte känner sig välkomna. Istället fortsätter man odla en kultur som gynnar män.

Vi kan inte leva i tron att en kvinna antingen är karriärkvinna eller mamma, de allra flesta av oss är både och.

Genom vårt nätverk hör vi om och om igen historier från kvinnor som särbehandlas på grund av sitt kön, där prestation och erfarenheten inte spelar någon roll. Mest tydligt blir det när kvinnor blir mammor. Män gynnas i sin yrkesroll när de blir föräldrar, medan kvinnors karriärer blir lidande. Många vill hävda att det beror på att kvinnor inte vill satsa på sin karriär när de får barn. Att det ligger på kvinnor och enskilda individer och att det inte sker systematiskt. Men statistik visar något annat. Det visar att 15 år efter att första barnet är fött har inkomstskillnaden mellan mammor och pappor ökat med 32 procentenheter. Skillnaden i lön har ökat med 10 procentenheter.  Fakta visar också att män har lättare att bli chefer och klättra i karriären, även när de är pappor. Det handlar oftast inte om att kvinnor som blir mammor väljer bort karriären, det handlar om att företag väljer bort kvinnor som blivit mammor.

Louise Engman, Regionchef på TFIP berättar om sina erfarenheter:

”Att  jag behövde försvara min rätt att få arbeta och fortsätta min karriär som ingenjör och projektledare med ambitioner, trots småbarn, det gjorde mig ödmjuk och ledsen, tacksam och förbannad. Jag var tacksam mot dom som gav mig chansen och möjligheten att alls få arbeta igen. Jag var förbannad över att jag ens behövde vara tacksam. Och jag blev stark. Det har jag stor nytta av idag.”

Att så många kvinnor upplever det Louise berättar om fick oss att reagera och agera. Det fick oss att starta kampanjen ”Det dolda glastaket”. Vi vill gemensamt påverka och göra vad vi kan för att förändra branschen. Det saknas arbetskraft, ändå slösar vi bort de kvinnliga talanger som är utbildade, hungriga och motiverade genom att inte erbjuda dem de möjligheter de förtjänar. Vi kan inte leva i tron att en kvinna antingen är karriärkvinna eller mamma, de allra flesta av oss är både och.

Läs mer om kampanjen på FEN.se

Fler nyheter

IT-företaget Infracontrol blir en del av Sitowise

Det nordiska specialistföretaget inom infrastruktur, byggbranschen och digitala lösningar, Sitowise, har förvärvat det svenska IT-företaget…

Sitowise ökar sina marknadsandelar på den svenska marknaden

Sitowise har stärkt sin position ytterligare på den svenska marknaden. Från och med 1 februari…

Marieholmstunneln och kommande renovering av Tingstadstunneln

Marieholmstunneln är en del av det västsvenska paketet och har nu öppnat för trafik. Den…

TFIP ansluter sig till finska Sitowise-koncernen

Vi har glädjen att meddela att TFIP från och med 1 december som helägt dotterbolag…

Möt Erika Lindgren – nominerad till Årets Kraftkvinna 2020

Erika Lindgren, delägare och chef över EL-avdelningen på TFIP i Göteborg är nominerad till Årets…

TFIP & förbifart Stockholm

TFIP är delaktiga i fler projekt förbifart Stockholm, som är Sveriges störta infrastrukturprojekt. Det består…

TFIP utvecklar affärsområdet mot fastighet

TFIP har valt att utveckla affärsområdet mot fastighet ytterligare. Fastighetsbranschen börjar mer och mer nyttja…

Benjamin Messinger leder TFIPs satsning på fastighetsbranschen

Möt Benjamin Messinger, senior projektör på TFIP som leder vår satsning på fastighetsbranschen. Med sin…

TFIP expanderar på den norska marknaden

TFIP har länge haft som mål att expandera gentemot den norska marknaden och nu kan…

TFIPs koncernchef om satsningen i Norge

  TFIPs första projekt i Norge är en vägtunnel, och vi har fler projekt som…

Glad sommar!

TFIP stänger för semester och ledighet vecka 29-31. Vi är tillbaka igen måndag den 3…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig