Det dolda glastaket

TFIP arbetar aktivt för att öka jämställdheten i ingenjörsyrket och i branschen. För att lyfta ämnet är TFIP en av avsändarna i en kampanj med temat Det dolda glastaket.

 

I flera studier och forskningar, påvisas det gång på gång bristen i jämställdhet mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden och i karriärutvecklingen. Kvinnor har i högre utsträckning en längre eftergymnasial utbildning, men ändå 30 % mindre i årsinkomst mot lika utbildade män. En löneskillnad som kan ses mellan kvinnor och män i flera situationer, bortsett från utbildningsnivå.

Vad finns det då för variabler som påverkar den här utvecklingen, vad är det som gör att kvinnor tappar i löneutvecklingen mot lika utbildade män? Kan det vara så enkelt som ”de naturliga” skillnaderna: Vad händer med kvinnors karriärutveckling när de blir mammor egentligen? Det är det som är det dolda glastaket.

För att skapa en förändring och påverka branschen i rätt riktning har TFIP startat en kampanj tillsammans med FEN (Female Engineering Network), Veckans affärer och Solita. Vi lyfter ämnet då vi anser att vi som företag har ett ansvar gentemot våra medarbetare och samhället i stort att skapa en förändring. Vi vill lyfta ämnet då många tror att vi är jämställda i Sverige, och att det inte är ett problem. Vi vill inte bara lyfta problemet, vi vill skapa förändring!

Elin Bjerre, VD Ingenjörsjobb, om det dolda glastaket:

”Lika lön för lika arbete och att alla har samma möjligheter oavsett kön känns som att det borde vara en självklarhet. Men det är det inte.Vi har länge pratat om glastaket som stoppar kvinnor i karriären, men ett glastak som jag stötte på först när jag blev gravid var det dolda glastaket. Dvs det som händer när en kvinna blir gravid och därmed exkluderas från arbetet mer och mer tills att bli helt irrelevant under föräldraledigheten. Att detta påverkar löneskillnader och karriärmöjligheter är den verklighet vi lever i och som vi på FEN vill synliggöra och förändra. Det är en hjärtefråga men lika mycket en framtidsfråga. Om Sverige och branschen ska fortsätta gå framåt så är mångfald en förutsättning.”

Föräldraskapet påverkar karriären

Att det skiljer sig lönemässigt mellan män och kvinnor är alltså ingen direkt nyhet, men föräldraledigheten påverkar mer än vi kanske tidigare vågat tro på. Då mamman ofta tar ut längre föräldraledighet och vabbar oftare, gör det i sin tur att löneutvecklingen inte blir den samma som pappan. Efter 15 år från första barnets födsel kan inkomstskillnaden ha ökat med 32 procentenheter. Även fast de tjänade lika vid start. Forskning från IFAU visar även att chansen att bli chef avstannar för mammor men istället ökar för pappor.

FEN har pratat med sina medlemmar
För att lyfta problemet, gick FEN ut i nätverket och frågade om situationer och berättelser kring deras upplevelser av det dolda glastaket och fick på en gång mängder av rörande svar.

”Jag och min man har jobbat halvtid enligt vår plan sedan graviditeten. Det har fungerat kanon, för vår relation, för min och sonen, för hans och sonen, för han och hans jobb men inte för mig och mitt jobb. Jag har inte fått dom anpassningar som krävs för att kunna jobba halvtid, vilket nu slutat i att jag ska på föräldraledighet heltid igen och letar nytt jobb eftersom jag inte kunnat sova på nätterna på grund av: Jobbet.”

Julia Strandberg, marknad- och kommunikationschef:

Som ingenjörsbyrå har vi svårt att hitta ingenjörskvinnor till seniora och ledande roller, trots att vi aktivt arbetar med jämställdhet. Vi ville ta reda på den bakomliggande orsaken. Enklaste förklaringen är att det är så få kvinnor som utbildat sig, och de få som finns är så attraktiva på arbetsmarknaden att de kan välja och vraka. Men det är långt ifrån hela sanningen. Vi upptäckte att kvinnor missgynnas i arbetslivet och halkar efter i karriären, de slår i det dolda glastaket. Vi vill med den här kampanjen ruska om våra branschkollegor. Få dem med på tåget att göra ingenjörsyrket mer jämställt och släppa fram alla kompetenta kvinnor som finns därute och sluta att gynna män av gammal vana. Om vi ska skapa ett framtida samhälle där jämställdhet är en självklarhet måste vi gemensamt göra något idag.

Anställda är en värdefull investering att värna om menar Petronella Posti, Direktör på Solita Scandinavien
Varje anställd borde hanteras som en mycket värdefull investering och att få barn är en naturlig del av livet som arbetsgivare ska ta hänsyn till. Istället för att isolera sina anställda under (och möjligen redan innan) föräldraledighet ska man fokusera på att hålla dem nära till organisationen och säkerställa att de återvänder till arbetet med up-to-date kunskaper och motivation. Att kämpa mot churn är en av de viktigaste saker då vi pratar om kunder och samma tänk borde användas når det gäller medarbetare.

Fler nyheter

IT-företaget Infracontrol blir en del av Sitowise

Det nordiska specialistföretaget inom infrastruktur, byggbranschen och digitala lösningar, Sitowise, har förvärvat det svenska IT-företaget…

Sitowise ökar sina marknadsandelar på den svenska marknaden

Sitowise har stärkt sin position ytterligare på den svenska marknaden. Från och med 1 februari…

Marieholmstunneln och kommande renovering av Tingstadstunneln

Marieholmstunneln är en del av det västsvenska paketet och har nu öppnat för trafik. Den…

TFIP ansluter sig till finska Sitowise-koncernen

Vi har glädjen att meddela att TFIP från och med 1 december som helägt dotterbolag…

Möt Erika Lindgren – nominerad till Årets Kraftkvinna 2020

Erika Lindgren, delägare och chef över EL-avdelningen på TFIP i Göteborg är nominerad till Årets…

TFIP & förbifart Stockholm

TFIP är delaktiga i fler projekt förbifart Stockholm, som är Sveriges störta infrastrukturprojekt. Det består…

TFIP utvecklar affärsområdet mot fastighet

TFIP har valt att utveckla affärsområdet mot fastighet ytterligare. Fastighetsbranschen börjar mer och mer nyttja…

Benjamin Messinger leder TFIPs satsning på fastighetsbranschen

Möt Benjamin Messinger, senior projektör på TFIP som leder vår satsning på fastighetsbranschen. Med sin…

TFIP expanderar på den norska marknaden

TFIP har länge haft som mål att expandera gentemot den norska marknaden och nu kan…

TFIPs koncernchef om satsningen i Norge

  TFIPs första projekt i Norge är en vägtunnel, och vi har fler projekt som…

Glad sommar!

TFIP stänger för semester och ledighet vecka 29-31. Vi är tillbaka igen måndag den 3…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig