Hur ser TFIPs koncernchef på krisen?

Det har gått fort från det att vi först hörde om coronaviruset till det spred sig över hela världen och är något vi alla måste förhålla oss till. Samhällsekonomin är i obalans och stor osäkerhet råder i samhället, i organisationer och företag och individer. I osäkra tider är ledarskap och förmågan att övervinna kritiska situationer viktigare än någonsin. Vi intervjuade TFIPs koncernchef Tomas van Zalingen för att  fråga om hans syn på situationen och vilka åtgärder vi vidtar för att kunna bedriva vår verksamhet.

Hur påverkas TFIP och våra projekt?

Vi upplever att det går långsammare i projekten, dels för att det är högre sjukfrånvaro och dels för att man avvaktar med att fatta beslut. Vi försöker hålla tempot uppe i våra projekt. Jag tror hela branschen är ense om att det ligger i alla våras intressen att fortsätta arbeta vidare i projekten och hålla tempot uppe i den mån det går. Det  behövs för Sveriges skull, och det behövs får oss på individnivå. Ingen mår bättre av att sitta sysslolös eller, ännu värre, att förlora arbetet för att det står still i projekt som är nödvändiga för Sveriges framtida utveckling.

En stor fördel för oss på TFIP är att vi alltid har varit digitala och samarbetet via teams och Skype. Eftersom vi har kontor på tre orter  och arbetar i samma projekt så är vi vana att arbeta digitalt. Att delta via länk, dela dokument och verktyg utanför kontorets fyra väggar är inget konstigt. Det har gett oss möjlighet att stötta och hjälpa våra samarbetspartners och kunder att också bli mer digitala, vi har utökat våra samarbeten utanför projekten och kan hjälpa andra organisationer att arbeta online för att vi ska kunna fortsätta framåt i projekten.

Vilka åtgärder har vi vidtagit?

Vi arbetar dagligen med att göra avvägningar. Vi följer regeringen och folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar verksamheten utifrån de besked som ges. Vi ställer såklart in alla resor, och vi arbetar ännu mer digitalt.

Tack och lov har vi inte behövt permittera eller säga upp medarbetare. Vi märker av att det är mer oroligt och har fått fatta det tuffa beslutet att avsluta flera av provanställningar. Det är tungt, och inget vi nånsin kunde förutse. När man anställer personer i början av sin karriär som är kunniga, hungriga och målinriktade så är det såklart en nederlag för oss att inte kunna erbjuda dem en anställning. Men som situationen är idag så är det helt enkelt inte möjligt.

Vad tror du kommer hända framåt?

Gällande Corona och den ekonomiska situationen vill jag inte uttala mig. Där gör experter på områdena ett bra arbete och jag lyssnar hellre till dem. Och dessutom, i nuläget är det för tidigt för någon att uttala sig. Och det är väl det som gör det svårt. Osäkerheten påverkar människor negativt. För oss som bolag så har vi ju flera stora projekt som inte pausas, där vi arbetar på i full takt. Men vi märker att det går långsammare när det kommer till nya uppdrag. Många drar sig för att fatta beslut och man väljer att vänta och se vad som händer.

Du som är en  positiv person och som är en sann visionär, om du ska ge en positiv framtidsspaning, vad säger du då?

Vi kommer aldrig glömma våren 2020, det här är en av Sverige och världens största utmaningar. Med det sagt så, historiskt sett, är det de stora kriserna som har lett till verklig förändring och innovation. Och vi behöver förändra samhället och satsa på mer hållbarhet och klimatsmarta lösningar.  Jag tror det här kan göra att vi äntligen kommer över tröskeln när det kommer till digitalt mötande och digitalt skapande.  Att vi tvingas bli mer digitala har redan en positiv verkan på klimatet med minskade resor och nya sätt att samarbeta på.

Genom klok användning av smarta tekniska lösningar kommer vi hitta nya sätt att lösa problem, och kanske kan omvandla hot till möjligheter. Vi ser att byggbranschen, som släpat efter när det kommer till att anamma digitala och smarta lösningar nu blir tvingade till att tänka om. Det gör att utvecklingen kommer gå mycket fortare än den hade gjort om allt rullat på som vanligt. Med den kunskap, kompetens och erfarenhet vi och kollegor i branschen besitter inom samhällsbyggnad och infrastruktur har vi en möjlighet att skapa förändringar till det bättre.

 

Julia Strandberg 200417

Fler nyheter

IT-företaget Infracontrol blir en del av Sitowise

Det nordiska specialistföretaget inom infrastruktur, byggbranschen och digitala lösningar, Sitowise, har förvärvat det svenska IT-företaget…

Sitowise ökar sina marknadsandelar på den svenska marknaden

Sitowise har stärkt sin position ytterligare på den svenska marknaden. Från och med 1 februari…

Marieholmstunneln och kommande renovering av Tingstadstunneln

Marieholmstunneln är en del av det västsvenska paketet och har nu öppnat för trafik. Den…

TFIP ansluter sig till finska Sitowise-koncernen

Vi har glädjen att meddela att TFIP från och med 1 december som helägt dotterbolag…

Möt Erika Lindgren – nominerad till Årets Kraftkvinna 2020

Erika Lindgren, delägare och chef över EL-avdelningen på TFIP i Göteborg är nominerad till Årets…

TFIP & förbifart Stockholm

TFIP är delaktiga i fler projekt förbifart Stockholm, som är Sveriges störta infrastrukturprojekt. Det består…

TFIP utvecklar affärsområdet mot fastighet

TFIP har valt att utveckla affärsområdet mot fastighet ytterligare. Fastighetsbranschen börjar mer och mer nyttja…

Benjamin Messinger leder TFIPs satsning på fastighetsbranschen

Möt Benjamin Messinger, senior projektör på TFIP som leder vår satsning på fastighetsbranschen. Med sin…

TFIP expanderar på den norska marknaden

TFIP har länge haft som mål att expandera gentemot den norska marknaden och nu kan…

TFIPs koncernchef om satsningen i Norge

  TFIPs första projekt i Norge är en vägtunnel, och vi har fler projekt som…

Glad sommar!

TFIP stänger för semester och ledighet vecka 29-31. Vi är tillbaka igen måndag den 3…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig