Värdet av kultur & värderingar på TFIP

Värderingar och kultur – ord som inte betyder något eller nyckeln till företagets framgång och välmående? På TFIP tror vi på det senare. Genom att arbeta med våra värderingar och ha dem som rättesnöre och moralisk kompass på jobbet bygger vi gemenskap och styrka. I tider som dessa, när Corona och den ekonomiska krisen påverkas oss alla på ett personligt plan, som arbetstagare och arbetsgivare, är det särskilt viktigt att fokusera på mjuka värden och värderingar.

Kulturen är en spegling av våra gemensamma värderingar och ligger till grund för hur varje medarbetare agerar. Kulturen påverkar allt vi gör – från företagets resultat till välmående hos medarbetare. Vi började arbeta med våra värderingar då vi ville forma ett gemensamt beteende och för att guida medarbetare i hur man är Team TFIP.  Värderingarna visar vilka vi är idag och vilka vi vill vara (vår vision) samtidigt som de utgår från vår affärsidé och våra mål. För oss är det viktigt att värderingarna inte bara är trivsamma ord som vi använder i marknadsföringssyfte, utan de är rättesnöre för oss som arbetar i organisationen.

 

Kulturen är en spegling av våra gemensamma värderingar och ligger till grund för hur varje medarbetare agerar.

 

Vi tog fram våra värderingar för ungefär två år sedan. Vi gick igenom underlag från medarbetarundersökningar, intervjuade medarbetare och läste textar som skrivits om TFIP av anställda. Och vi såg några ord utkristallisera sig. Vi läste att våra medarbetare var stolta över vår verksamhet. Det medarbetare var mest stolta över var vår innovation och att vi alltid har varit snabba på att haka på digitala trender och nyheter. Man nämnde också att vi anpassar oss efter våra kunder och att vi alltid försökte ta fram lösningar som gav kunden mer än de frågade efter – flexibilitet och lyhördhet helt enkelt. Vi märkte också att många uttryckte att man älskade sitt jobb och att man brann för sitt skapande och sin tekniska kompetens

TFIPs kärnvärden

Med det som underlag började vi ta fram ord som kunde matcha det medarbetarna gav uttryck för. Och så efter en tids funderande, vridande och vändande landade vi i fyra ord som är TFIPs kärnvärden:

Tillit
Vi är erfarna, kompetenta/sakkunniga och håller vad vi lovar. Vi är transparenta/öppna/ärliga och tar ansvar. Vi fokuserar på säkerhet, långsiktighet och hållbarhet. Det skapar respekt och tillit – en kollega eller samarbetspartner att alltid lita på.

Flexibilitet
Med tryggheten i ryggen vågar vi söka nya vägar och utmaningar. Vi är handlingskraftiga och har modet att improvisera när det behövs. Vi är smidiga och dynamiska vilket krävs i komplexa uppdrag och sammanhang. Det gör att vi uppfattas som enkla och professionella oavsett svårighet/komplexitet.

Innovation
Vi är intelligenta pionjärer. Vi är nyfikna innovatörer där kreativiteten och inkludering är en källa till inspiration. Vi vågar experimentera och tänka nytt för att driva utvecklingen framåt. Vi använder oss av den senaste tekniken och uppdateras oss hela tiden. Det gör att vi uppfattas som smarta och moderna.

Passion
Vi har en inre glöd och ständigt vilja att utvecklas. Vi är stolta över vad vi åstadkommer tillsammans. Vår drivkraft att vilja vara i framkant skapar energi och dynamik som yttrar sig i ett starkt engagemang och en positiv känsla av glädje och frihet. Vi brinner för det vi gör. Vi vågar tro på framtiden!

Att arbeta med kultur & värderingar

Därefter var det dags att implementera orden i organisationen och låta dem få fäste hos var och en av oss. Orden landade på ett sätt som vi bara kunde drömma om i organisationen, mycket för att medarbetarna kände igen sig i termerna och att de stod för det vi upplever i företaget.

Sedan vi tog fram våra värderingar har haft en enorm tillväxtresa. Genom att arbeta aktivt med våra värderingar och kultur blir vi en mer tilltalade och transparent organisation. Med många nya medarbetare kommer också utmaningar.  Många som nu är en del av Team TFIP möter våra kärnvärden utan att nödvändigtvis känna till historien bakom dem. Då det blir ännu viktigare att arbeta aktivt med värdeorden, och få dem att landa även hos nya medarbetare.

I kritiska tider, när allt ställs på ända, fyller orden en ännu större funktion.

Vi har våra värderingar uppsatta på väggen på alla våra kontor. Men det är inte där de gör mest nytta. De gör mest nytta i vårt dagliga arbete, och att vi alla följer dem i allt vi gör. Och där har ledningen en viktig roll. Genom att utgå från våra kärnvärden i allt från arbetet med affärsplanen till det löpande kvalitetsarbetet kan ledningen visa att de är betydelsefulla och mer än bara ord. Idag är våra kärnvärden grunden i våra medarbetarsamtal och är det som formar arbetet med medarbetares mål och utveckling. Våra kärnvärden är också grunden i vår kvalitetspolicy och guidar oss i våra projekt. I alla våra konferenser och teambuildingar utgår vi från våra kärnvärden. Vi vet att det är genom att stärka vår organisation, vår kultur och låta våra värderingar guida oss som vi kan fortsätta vår tillväxtresa.

I kritiska tider, när allt ställs på ända, fyller orden en ännu större funktion. Kärnvärdena är det som driver vår gemensamma kultur, och som guidar oss i hur vi ska uppföra oss mot varandra, hur vi agerar när det blir förändringar i uppdrag och större sjukfrånvaro än vanligt. När inget är som vanligt, och vi är oroliga över förändringar är det viktigt att hålla fast vi något och att luta sig mot en gemensam struktur.

31 mars 2020 Julia Strandberg

Fler nyheter

IT-företaget Infracontrol blir en del av Sitowise

Det nordiska specialistföretaget inom infrastruktur, byggbranschen och digitala lösningar, Sitowise, har förvärvat det svenska IT-företaget…

Sitowise ökar sina marknadsandelar på den svenska marknaden

Sitowise har stärkt sin position ytterligare på den svenska marknaden. Från och med 1 februari…

Marieholmstunneln och kommande renovering av Tingstadstunneln

Marieholmstunneln är en del av det västsvenska paketet och har nu öppnat för trafik. Den…

TFIP ansluter sig till finska Sitowise-koncernen

Vi har glädjen att meddela att TFIP från och med 1 december som helägt dotterbolag…

Möt Erika Lindgren – nominerad till Årets Kraftkvinna 2020

Erika Lindgren, delägare och chef över EL-avdelningen på TFIP i Göteborg är nominerad till Årets…

TFIP & förbifart Stockholm

TFIP är delaktiga i fler projekt förbifart Stockholm, som är Sveriges störta infrastrukturprojekt. Det består…

TFIP utvecklar affärsområdet mot fastighet

TFIP har valt att utveckla affärsområdet mot fastighet ytterligare. Fastighetsbranschen börjar mer och mer nyttja…

Benjamin Messinger leder TFIPs satsning på fastighetsbranschen

Möt Benjamin Messinger, senior projektör på TFIP som leder vår satsning på fastighetsbranschen. Med sin…

TFIP expanderar på den norska marknaden

TFIP har länge haft som mål att expandera gentemot den norska marknaden och nu kan…

TFIPs koncernchef om satsningen i Norge

  TFIPs första projekt i Norge är en vägtunnel, och vi har fler projekt som…

Glad sommar!

TFIP stänger för semester och ledighet vecka 29-31. Vi är tillbaka igen måndag den 3…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig