
Naturlig vattenrening i Västlänken
Inom projektet med västlänken är miljö och hållbarhet viktiga aspekter. Trafikverket har hårda krav gällande miljöarbete. Ett exempel är den miljövänlig teknik valts för att filtrera det spillvatten som uppstår. Tekniken är mycket effektiv och gör vattnet så pass rent att det kan återföras direkt ut till dagvattensystemetet.
När Västlänken byggs grävs det och sprängs i berg. Det gör att mycket vatten sipprar ut, så kallat spillvatten. Det varierar hur förorenat vattnet är, och för att undvika att det sprids i naturen samlas vattnet in och renas. Trafikverket arbetar med en metod där en miljövänlig teknik valts för att filtrera det spillvatten som uppstår. Tekniken är mycket effektiv och gör vattnet så pass rent att det kan återföras direkt ut till dagvattensystemetet.
Fördelen med kitosan är också att ämnet är fullt biologiskt nedbrytbart och helt ofarligt för såväl hälsa som miljön.
Tekniken som används för att rena vattnet går ut på att skal från krabbor används.
I skalet finns ett ämne som heter Kitin är en typ av stärkelse som finns i skalet för att hålla ihop och förhindra att skalet faller isär. När detta ämne processas kan en massa kallad kitosan utvinnas. Det är denna massa som används vid själva vattenreningen. Kitosan är en restprodukt från livsmedelsindustrin (processade krabbskal) och har används länge inom sjukvården och militären som bland annat blodstoppare. Det är denna koagulerande egenskap som gör kitosan till ett mycket potent flockuleringsmedel för partiklar i vatten. (läs mer om ursprunget här). Fördelen med kitosan är också att ämnet är fullt biologiskt nedbrytbart och helt ofarligt för såväl hälsa som miljön. Kitosan fungerar som ett medel som slår ihop olika partiklar. De hopslagna partiklarna sjunker sedan till botten och kan på så sätt filtreras bort från vattnet. Vattnet som blir kvar efter att partiklarna filtrerats bort kan sedan återföras till naturen exempelvis till dagbrunnar, dammar m.m.
I området runt centralen är det extra viktigt, då det legat industrier i området de senaste 160 åren, vilket gör att spillvattnet är förorenat och måste renas. Tekniken är väl beprövad och visar på hög säkerhet för miljön och effektiva reningsresultat.
Vill du läsa mer?
IT-företaget Infracontrol blir en del av Sitowise
9 juli, 2021Det nordiska specialistföretaget inom infrastruktur, byggbranschen och digitala lösningar, Sitowise, har förvärvat det svenska IT-företaget…
Sitowise ökar sina marknadsandelar på den svenska marknaden
8 februari, 2021Sitowise har stärkt sin position ytterligare på den svenska marknaden. Från och med 1 februari…
Marieholmstunneln och kommande renovering av Tingstadstunneln
21 december, 2020Marieholmstunneln är en del av det västsvenska paketet och har nu öppnat för trafik. Den…
TFIP ansluter sig till finska Sitowise-koncernen
30 november, 2020Vi har glädjen att meddela att TFIP från och med 1 december som helägt dotterbolag…
Möt Erika Lindgren – nominerad till Årets Kraftkvinna 2020
27 oktober, 2020Erika Lindgren, delägare och chef över EL-avdelningen på TFIP i Göteborg är nominerad till Årets…
TFIP & förbifart Stockholm
23 september, 2020TFIP är delaktiga i fler projekt förbifart Stockholm, som är Sveriges störta infrastrukturprojekt. Det består…
TFIP utvecklar affärsområdet mot fastighet
7 september, 2020TFIP har valt att utveckla affärsområdet mot fastighet ytterligare. Fastighetsbranschen börjar mer och mer nyttja…
Benjamin Messinger leder TFIPs satsning på fastighetsbranschen
4 september, 2020Möt Benjamin Messinger, senior projektör på TFIP som leder vår satsning på fastighetsbranschen. Med sin…
TFIP expanderar på den norska marknaden
2 september, 2020TFIP har länge haft som mål att expandera gentemot den norska marknaden och nu kan…
TFIPs koncernchef om satsningen i Norge
1 september, 2020TFIPs första projekt i Norge är en vägtunnel, och vi har fler projekt som…
Glad sommar!
9 juli, 2020TFIP stänger för semester och ledighet vecka 29-31. Vi är tillbaka igen måndag den 3…