Vi vill väcka opinion och vi kommer utmana branschen att skapa förändring.

I min yrkesroll arbetar jag med employeer branding och då vi har ett jämställdhetsfokus vill vi locka kvinnor. Jag upptäckte att det är svårt att hitta kvinnliga ingenjörer, särskilt till seniora roller.  Vi ville ta reda på den bakomliggande orsaken. Enklaste förklaringen är att det är så få kvinnor som utbildat sig, och de få som finns är så attraktiva på arbetsmarknaden att de kan välja och vraka. Men det är långt ifrån hela sanningen.

 

Jag heter Julia Strandberg och arbetar som marknads- och kommunikationschef på TFIP, och vi upptäckte att det finns ett dolt glastak.

När lön och jämställdhet dryftas så väljer många att skylla på att kvinnor väljer lågbetalda yrken, och att de väljer att ta mer föräldraledighet och arbeta kortare dagar än männen gör. Men det visar inte hela bilden. Nyligen släpptes en studie som visade att kvinnor är förlorare i Stockholms arbetsliv.  Kvinnor överträffar männen när det kommer till utbildning, men tjänar 90.000 mindre per år än männen.

Trots att kvinnor är lika högutbildade, och har samma yrkesroll, så tjänar de mindre än sina manliga kollegor.

Det här är bakgrunden till vårt samarbete med FEN, Female Engineering Network och Solita. Gemensamt började vi granska de bakomliggande orsakerna mer på djupet. Vi noterade de stora skillnaderna i lön mellan manliga och kvinnliga ingenjörer, och det blev extra tydligt att lönen förändrades när ingenjörerna får barn. Vi började därför prata om det dolda glastaket (#doldaglastaket).

När en kvinnlig ingenjör blir mamma så slår hon i det dolda glastaket

Nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer får i snitt 1100kr lägre ingångslön än deras manliga kurskamrater, enligt färsk statistik från Sveriges ingenjörers löneenkät.  Sedan fortsätter skillnaderna att öka. Mest tydligt blir det när ingenjören skaffar barn. När en manlig ingenjör bli pappa gör det honom mer attraktiv på arbetsmarknaden, han har lättare för att bli chef och hans lön stiger. När en kvinnlig ingenjör blir mamma så slår hon i det dolda glastaket. Hennes löneutveckling stannar, hon har svårare att bli chef och hennes karriär stannar upp. Många skyller på att kvinnor inte vill satsa på sin karriär när de fått barn. Det stämmer på vissa, men långt ifrån alla. Många kvinnliga ingenjörer har lika stor drivkraft som innan. En av kvinnorna i vårt nätverk berättar:

”Innan min föräldraledighet ville jag fortsätta utvecklas vidare och tänkte därför söka en ny tjänst på företaget jag var på. När jag framförde det till min chef uppfattades det som ett skämt, men det var det ju inte. När jag kom tillbaka från föräldraledigheten fick jag dessutom en sämre tjänst än den jag hade när jag lämnade, jag som hade som mål att bli chef…”

Hur gärna kvinnan än vill komma vidare, så erbjuds hon inte samma möjligheter som innan.

Hennes manliga kursare och kollegors karriär går som på räls, men hennes står still. Och det kan hända att hon tröttnar. Eller tappar självförtroendet i sin yrkesroll. Och när hon inte erbjuds möjligheter inom företaget hon är anställd på, så är det svårt att ta klivet och söka chefsroller på andra företag.

Vi vill väcka opinion och vi kommer utmana branschen att skapa förändring.

Vi har fortfarande, år 2019, en arbetsmarknad som missgynnar kvinnor.

Trots att all forskning stöder att företag som är jämställda är mer produktiva, har lyckligare anställda, lägre personalomsättning och lägre sjukfrånvaro och är därmed också mer effektiva och lönsamma än företag som inte är jämställda. Genom det dolda glastaket lyfter vi problemet och jobbar på en förbättring. Vi kommer med konkreta tips och idéer på hur både anställda och chefer kan tänka och agera för att skapa förändring. Vi vill tydliggöra att det är ett problem, som bara går att vifta bort. Vi vill väcka opinion och vi kommer utmana branschen att skapa förändring.

Tillsammans skapar vi förändring! #doldaglastaket

Fler nyheter

IT-företaget Infracontrol blir en del av Sitowise

Det nordiska specialistföretaget inom infrastruktur, byggbranschen och digitala lösningar, Sitowise, har förvärvat det svenska IT-företaget…

Sitowise ökar sina marknadsandelar på den svenska marknaden

Sitowise har stärkt sin position ytterligare på den svenska marknaden. Från och med 1 februari…

Marieholmstunneln och kommande renovering av Tingstadstunneln

Marieholmstunneln är en del av det västsvenska paketet och har nu öppnat för trafik. Den…

TFIP ansluter sig till finska Sitowise-koncernen

Vi har glädjen att meddela att TFIP från och med 1 december som helägt dotterbolag…

Möt Erika Lindgren – nominerad till Årets Kraftkvinna 2020

Erika Lindgren, delägare och chef över EL-avdelningen på TFIP i Göteborg är nominerad till Årets…

TFIP & förbifart Stockholm

TFIP är delaktiga i fler projekt förbifart Stockholm, som är Sveriges störta infrastrukturprojekt. Det består…

TFIP utvecklar affärsområdet mot fastighet

TFIP har valt att utveckla affärsområdet mot fastighet ytterligare. Fastighetsbranschen börjar mer och mer nyttja…

Benjamin Messinger leder TFIPs satsning på fastighetsbranschen

Möt Benjamin Messinger, senior projektör på TFIP som leder vår satsning på fastighetsbranschen. Med sin…

TFIP expanderar på den norska marknaden

TFIP har länge haft som mål att expandera gentemot den norska marknaden och nu kan…

TFIPs koncernchef om satsningen i Norge

  TFIPs första projekt i Norge är en vägtunnel, och vi har fler projekt som…

Glad sommar!

TFIP stänger för semester och ledighet vecka 29-31. Vi är tillbaka igen måndag den 3…

Vi är bättre med dig!

Jobba hos oss

Vi söker fler medarbetare – vill du bli en av våra specialister inom installation? Vi brinner för att skapa morgondagens samhälle genom smart infrastruktur.

Läs om hur det är att jobba på TFIP

Bli vår kund eller samarbetspartner

Vi erbjuder tjänster inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Vi guidar gärna våra samarbetspartners inom vårt specialistområde. Med vår kompetens tar vi fram de bästa och mest långsiktiga lösningarna.

Kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig